Wi-Fi:retelele publice

images

Wi-fi-ul a aparut pentru prima data in SUA in jurul anului 1985.Insa,termenul nu a fost folosit niciodata pana in august 1999,cand retele wirless s-au dezvoltat. Astazi putem gasi oriunde retele Wi-Fi ,publice sau cu parola(private),la care ne putem conecta ,si naviga pe internet.Recent,m-am conectat si eu la Wi-Fi-ul public din parcul Herastrau al sectorului 1,Bucuresti.Desi semnalul era cam slab,a mers destul de bine… O mica problema ramane insa la retelele publice,pentru ca exista riscul ca,spre exemplu,vecinul sa vada ce cautam noi pe internet…Am auzit diverse pareri,insa preventia inlatura urmarile neplacute(de cele mai multe ori furarea parolelor). De aceea,am pregatit mai jos o serie de masuri de precautie:

-Laptopurile trebuie sa aiba inchisa optiunea de distribuire automata a informatiilor. Acasa,ea poate fi pornita pentru a schimba fisiere intre 2 calculatoare,dar pe strada este un pericol.O puteti opri din Control Panel (in Windows).

-In momentul in care vedeti in bara de adresa ca site-ul pe care il accesati are in fata literele ”https”,atunci conexiunea este criptata si sigura,nu trebuie sa faceti nimic… Acel ”s” vine de la ”secure” si uneori este completat de un lacatel,tot in bara de adresa. Conexiunea sigura se numeste SSL =Secure Sockets Layer.

-Atunci cand nu folositi Wi-Fi-ul ,se recomanda cu ”tarie” sa il inchideti !

-Cea mai buna metoda de a ne proteja este o retea virtuala privata (VPN). Aceasta retea se poate face cu ajutorul unor programe ce pot fi descarcate gratuit de pe net .Eu am descarcat OkayFreedom si HotSpot Shield ,dar mai exista Cisco VPN , Open VPN ,etc.

Cica ar exista si un client de VPN in interiorul sistemului de operare Windows,de care multa lume nu stie…O sa ma interesez si eu de asta…

Practic,acest VPN transfera conexiunea dintre calculator si serverul tinta catre un alt server virtual ,care ofera un strat de protectie impotriva atacatorilor.E bine sa va instalati un astfel de program pe PC ,pentru orice eventualitate..

Leave a comment